fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

13. desember 2019 kl. 19:00 - 20:30

Sted

Rjukan Admini
Sølvvoldveien 3
Rjukan, 3660
+ Google-kart

Den grenseløse oppfinner

«Gjør noen oppfinnelse, tjen en million – og så kan De tenke på vitenskapen!» 13. desember er det klart for årets siste arrangement i NIAs programserie om Rjukan-Notodden industriarv. På programmet står et bildeforedrag ved NIAs senior rådgiver Trond Aasland om professor Kr. Birkeland. Stedet er Admini, Rjukan.
Foto: NIA

Med et velment råd fra Lord Kelvin innledet professor Birkeland noen intense år som oppfinner. Lysbueovnen og samarbeidet med Sam Eyde er mest kjent, men Birkeland drev med langt mer enn det. Mens Eyde var en grenseløs gründer, var Birkeland nærmest grenseløs i sin appetitt på vitenskapelige utfordringer.

Da Einstein presenterte formelen for materie/energi, sa Birkeland at «ett tonn jern har mer energi enn en million tonn kull», og så ville ha undersøke mulighetene i kjernekraft. Det var i 1906.

Det er den mangfoldige og nesten forståelige Kristian Birkeland vi møter i foredraget «Industriarvprofil» som holdes på Birkelands fødselsdag 13. desember. Foredraget er rikt illustrert og spenner over alt fra radiobølger og røntgenstråler til nordlys og Birkelands reiser til Telemark og til Egypt, Sudan og Japan.