fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

30. oktober 2021 - 9. januar 2022

Dag Alveng – Tungt vann og dype daler

Utstillingen i Sal 1 viser fotografi av Dag Alveng med en helt ny fotoserie fra Telemark.
Dag Alveng "Tungt vann og dype daler". Foto: M.Vangen, NIA

Dag Alveng (f. 1953) er en av våre fremste og mest betydningsfulle fotokunstnere. Han har helt siden 1970-tallet hatt en internasjonal kunstnerkarriere og er representert i samlingene til flere av verdens ledende museer.  

I prosjektet «Tungt vann og dype daler» er det kunstnerens møte med Verdensarven og Telemark som står i sentrum. Utstillingen viser en ny fotoserie av Alveng med fotografier tatt i 2020-21. Alvengs fotografier er ikke dokumentariske eller historisk narrative gjengivelser – men en kunstners blikk på ren natur og menneskeskapte objekter tilknyttet verdensarven i Telemark.

Utstillingen vil, i tillegg til den nye fotoserien, vise et utvalg tidligere arbeider fra seriene Sommerlys, Racing og Wilse.  Blant disse finner vi ikoniske fotografier som Kirsebær i øret og Selvskudd.

Utstillingen er kuratert av Helene Brekke og Susanne Grina Lange.  

 

Tungt vann og dype daler

Hvordan kan verdensarven fungere som påvirkningskraft og inspirasjon i profesjonell kunst? Og hvordan kan samtidskunst inspirere til større kunnskap om verdensarven? Dette er noen av spørsmålene som er utgangspunktet for fotoserien «Tungt vann og dype daler». 

Alvengs kunst handler verken om eksotiske scener eller spektakulære motiver, men daglige scener som omgir oss alle og som vi ikke alltid tar oss tid til å feste i minnet. En utsøkt teknisk kvalitet har alltid vært Alvengs varemerke, og hans tekniske perfeksjonisme og dyktighet er formidabelt uttrykt i hans fotografier. Alveng arbeider hovedsakelig med svarthvitt-fotografier, men uttrykker seg også i farger.

Alveng sier selv om prosjektet:

Tungtvannsaksjonen har lenge vært en stor interesse for meg, og i 1983 fotograferte jeg heltene fra Telemark, for amerikanske TIME Magazine. Som en del av prosjektet «Tungt vann og dype daler» har jeg tilbragt flere uker i Rjukan og på Notodden. For å bedre forstå, lære om, samt oppleve Telemark og verdensarven, samtidig som jeg fotograferer. 

Min målsetning er å lage sterke, magiske, og vakre fotografier av ren natur og av menneskeskapte objekter. Kombinasjonen av industri og landskap, som gjerne definerer det opplevde landskapet vi alle befinner oss i, opptar meg. Å finne stedene som formidler følelsen og grunnlaget for disse stedenes plass på UNESCO verdensarvliste gjennom vakker og sterk kunst er målet med prosjektet.

– Dag Alveng

 

Publikasjon

Alvengs kunstneriske praksis domineres i hovedsak av store og langvarige prosjekter som publiseres i bokform og som vises i kunstutstillinger ved nasjonale og internasjonale kunstinstitusjoner. En ny fotokunstbok med Alvengs serie «Tungt vann og dype daler»  ble utgitt  Forlaget Press i forbindelse med åpningen av utstillingen. Boken består av Alvengs fotografier og skjønnlitterære tekster skrevet av Amalie Kasin Lerstang.  

Boken er støttet av Yara, Fritt Ord og Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Dag Alveng – Photographs from Telemark (2021) Forlaget Press. 499,-

 

Utstillingen åpnet lørdag 30. Oktober. Den dagen markerte vi også av vi skiftet navn til Telemark kunstmuseum.
 

Musikk på åpningen ved strengemesteren Knut Reiersrud og folkesanger Anne Gravir Klykken. Taler for dagen var ved Maja Foss Five, leder i hovedutvalg for kultur i  Vestfold og Telemark fylkeskommune, og Anna Hereid, direktør Norsk industriarbeidermuseum. Åpningstale for utstillingen var ved kunsthistoriker og kunstkritiker Per Bjarne Boym.