fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

Bunadskaper Anne Bamle

Øst-Telemark bunaden slik vi kjenner den i dag ble designet av Anne Bamle fra Heddal.  På Heddal bygdetun blir du kjent med bunadsmakeren Anne Bamle og bunadshistorien. I Rambergstugo stiller vi ut et utvalg Bamlebunader.
Broderi av Anne Bamle, Foto: Målfrid Vangen, NIA

Anne Bamle (1884-1972) ble født på gården Bamle i Heddal.

I 1909 reiste hun til Oslo, hvor hun fikk jobb på ei systue. Etter det tok Anne jobb på Folkemuseet på Bygdøy. På Folkemuseet fant hun fram til noen gamle arkiverte folkedrakter fra Øst – Telemark, og slik fikk hun interessen for Telemarksbunaden.

Den første Heddalsbunaden sydde Anne Bamle i 1914. Mønsteret var inspirert av norskdomsbevegelsen og Annes mentor Hulda Garborg, samt den gamle folkedrakta med rødtrøye som var i bruk fra slutten av 1700-tallet til midt på 1800-tallet. Etter hvert utviklet hun sine egne bunader, basert på det gammle draktmateriale.

 

Den rike bunadsarven

Etter 12 år i Oslo flyttet Anne Bamle tilbake til Heddal og Notodden. På denne tiden var ikke bunaden en etterspurt vare, og Anne slet økonomisk. Mange kritiserte de fargeglade bunadene. Etter hvert stilnet de konservative røstene, og snart ble «Heddalsbunaden» ettertraktet – ikke minst etter 2. verdenskrig, da den nasjonale stolthet skulle gjenreises.

Anne Bamle var en beskjeden dame -men arbeidene hennes taler sitt tydelige språk. Gjennom Øst – Telemarksbunaden har den stillferdige dama fra Heddal etterlatt seg en stor og stolt arv.

Det var Anne Bamle som begynte med broderier rundt stakkekanten. Alle bunadene hennes var individuelt utformet og fargesatt. Hun brukte mye plantefarget garn, som hun farget selv.

Bamle viet hele sitt liv til sømmen og bunadene hun skapte, og har inspirert mange syersker og designere i sitt arbeide. Det sies at hun skapte over 2 200 bunader i løpet av sitt produktive liv, og ingen var lik den andre.

Anne døde den 8. september 1972, 88 år gammel.

 

Bunadene på Heddal bygdetun er gitt i gave til Museumslaget.  I sommersesongen vises et utvalg bunader av Anne Bamle ut i Rambergstugo.

 

 

 

På Digitalt museum kan du se noen av draktene til Anne Bamle, samt andre gjenstander i museumssamlingen.

https://digitaltmuseum.no/search/?q=anne+bamle&aq=owner%3F%3A%22NIA%22