fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

23. januar - 1. august

Borgny Svalastog – Alt kjøtt er som gress

Den retrospektive utstillingen i Sal 1 viser utvalgte arbeider av Borgny Svalastog innen tekstil, grafikk og installasjon.
"Alt kjøtt er som gress" Borgny Svalastog. Foto: T. Wacko. NIA

Alt kjøtt er som gress

Utstillingen presenterer verk fra hele Borgny Svalastogs tid som billedkunstner fra debututstillingen i 1984 frem til i dag. Svalastog er en av våre fremste kvinnelig kunstnere og en fornyer av kirke- og tekstilkunst. Utstillingen er kuratert av Per Bjarne Boym og markerer Svalastogs lange kunstnerisk karriere.

Utstillingens tittel er hentet fra et bibelvers:

 

Alle mennesker er som gress og all deres prakt som blomsten i gresset.
Gresset visner, og blomsten faller av.

– Peters første brev. 1:22

 

Den overordnede tematikken dreier seg rundt personlig tro og overganger fra dette livet til det neste. I sin kunst tar Borgny opp store temaer som livet etter døden, savn, sorg og urettferdighet.

Svalastogs nære forhold til musikk spiller også en viktig rolle i hennes kunst. Opplevelse av tonenes fargespill kalles i vitenskapelige termer for «synestesi», en egenskap hvor ulike sanser mikses sammen. Fenomenet er kjent hos mange kunstnere, både billedkunstnere og komponister. Analogien mellom musikk og billedkunst er viktig for Svalastog.

 

Jeg opplever lyd som farger, eller rettere sagt lyd som farge som b

lander seg med lys, lyset jeg ser komme når jeg hører lyden.

     – Borgny Svalastog

 

Om kunstneren

Borgny Farstad Svalastog (1943- ) er en norsk billedkunstner, utdannet ved Vestlandets Kunstakademi. Hun arbeider i mange ulike materialer som tegning, tekstil, grafikk, pastell, skulptur, installasjon. Hun er for mange særlig kjent for sine tekstiler og broderier, og har laget en rekke bispekåper og kirketekstiler til mer enn 40 kirker. Hun står bla. bak store utsmykninger og er innkjøpt av en rekke museer og samlinger som bla. Lillehammer kunstmuseum, SKMU og Norsk kulturråd. 

Borgny Svalastog er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Utstillingen vil etter planen vandre videre til Museo Das Peregrinacions e de Santiago i Spania og KunstCenteret Silkeborg bad i Danmark.

Svalastog er også aktuell med utstillingen Dine boliger er meg kjær på Maihaugen. Utstillingen er den første komplette utstillingen av Borgny Svalastogs kirkekunst, og vises på Lillehammer i perioden 22. mai til 19. september 2021.

Borgny Svalastog