fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

17. februar 2018

Åpning av utstillingen «Tungtvannssabotørene»

Lørdag 17. februar kl. 12.00 åpner en ny fotoutstilling på Vemork om sabotørene som utførte den spektakulære Operasjon Gunnerside mot tungtvannsanlegget på Vemork natten til 28. februar 1943.
Leder for Operasjon Gunnerside, Joachim Rønneberg
Leder for Operasjon Gunnerside, Joachim Rønneberg. Foto: Trondstadsamlingen/NIA

Utstillingen presenterer de 11 sabotørene som var med på aksjonen, hvilken rolle og militær grad de hadde, og hva de gjorde etter aksjonen. Den skal plasseres i Café Vemork og publikum vil kunne oppleve sabotørene på nært hold.

Operasjon Gunnerside var en suksess. Under ledelse av fenrik Joachim Rønneberg klarte sabotørene å snike seg inn i tungtvannskjelleren og sprenge tungtvannsanlegget. Sabotørene som utførte aksjonen natten til 28. februar kom seg unna uten å bli oppdaget av tyske vakter. Ingen ble skadet og ingen liv gikk tapt. Denne aksjonen er en av de mest berømte sabotasjeaksjoner fra andre verdenskrig.

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Sæberg Birkeland, kommer for å åpne utstillingen. Det blir et innlegg fra en elev ved Rjukan videregående skole, som vil fortelle om hva aksjonen har betydd og betyr for ungdommen i dag.

Det blir musikk ved den kjente folkemusikeren Anne Gravir Klykken og en omvisning rett etter åpningsarrangementet med utstillingsansvarlig Gunhild Lurås.

Åpningsarrangementet finner sted i reservekraftstasjonen på Vemork.

Kontaktinfo:
Gunhild Lurås,
utstillingsansvarlig,
Tlf: 908 42 750