fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

13. oktober 2020 kl. 19:00 - 20:00

Sted

Såheim – folkets hus
Norge + Google-kart

Anders B. Wilse: Mitt Norge – og mitt Rjukan

Tirsdag 13. oktober kl. 19.00 holder Trond Aasland ved NIA et bildekåseri på på Såheim - folkets hus, Rjukan om fotografen Anders Beer Wilse (1865-1949) og hans bilder, en reise som omfatter alt fra indianere i Amerika til torsken i Lofoten – men mye Telemark og Rjukan.
Foto: Anders B. Wilse / Norsk Folkemuseum

Kjøp billetter her.

 

Rjukan i Telemark sto meget høyt på fotograf Anders Beer Wilses agenda.  Han laget til og med bildeforedrag som var lagt opp som en reise gjennom de øvre deler av Telemark.

–  Wilse var påfallende ofte på våre kanter. Jeg vil forsøke å vise at verdensarven ville ha vært fattigere om det ikke var for «den store Norges-fotografen» Wilse. Også Norge ville ha vært fattigere uten ham, ikke minst i den betydning at vi ville hatt en dårligere fotografisk dokumentasjon av vår historie og samfunnsutvikling. Når det gjelder Wilse og foto, er det ingen over og ingen ved siden – gjennom nesten 50 år, sier Aasland.

Med et 10 kilo tungt kamera tok han seg til topps i fjellområder i øst og vest, dokumenterte industriens fremvekst i Norge og portretterte samtidens kulturpersonligheter – og mye mer. Med stadige oppdrag og reiser ga han innhold til begrepet «sjangere» og bygde  opp et arkiv med mer enn 1000 ulike motiver.

Han fant veien til folks hverdag, i bygd og by.

Mellom 1910 og 1940 holdt han nær 850 foredrag, både i Norge og andre land. Det ga ham en posisjon som en fotografisk superstjerne.

–  Arrangementet på Rjukan tirsdag 13. oktober gir en følelse av å gå i hans fotspor – og da er det artig å tenke på at et slikt arrangement ble forhåndsomtalt i Aftenposten for 100 år siden, sier Aasland.

«… et lysbilleforedrag som bliver en hel liden reise. Han vil føre sine tilhørere eller tilskuere med Bergensbanen til Finse. Saa over Hardangervidden og ned over Rjukan. I alt er der ca 200 farvelagte lysbilleder. En hel del billeder viser Vidden i forskjellige stemninger, dens dyre- og planteliv. Rjukanturen begynder med Møsvand og gaar ned til Skien». (Aftenposten 9.1. 1918.

På grunn av smittevernregler og begrensninger i arrangementets lokaler er det få tilgjengelige plasser i lokalet.