fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

16. november 2018 kl. 12:00 - 13:00

Sted

Vemork

75 års markering for bombingen av Vemork

Denne dagen er det 75 år siden amerikanske bombefly sprengte kraftstasjonen og hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget på Vemork. Samtidig ble det store skader ved fabrikkene på Rjukan. I løpet av kort tid falt mer enn 1000 bomber over området.  21 sivile mistet livet i aksjonen, flere av dem i et tilflukstrom som ble truffet av en bombe på Vemork. Aksjonen førte til at tyskerne måtte oppgi sine planer om å få tungtvann fra produksjonsanlegget på Vemork.
Foto: NIA Bombenedslag Vemork 1943

Den første bomben falt kl. 12.05, og markeringen den 16.11. starter kl. 12.00 ved minnesmerket over de som omkom i angrepet (i bakken opp mot museet). Det er flaggborg ved Rjukan Speidergruppe, tale og kranspåleggelse ved ordfører Bjørn Sverre Birkeland samt vakker, stemningsfull musikk v/Hege Heisholt.

UNESCO ble opprettet 16. november 1945 og er et direkte resultat av krigen og hvordan verden organiserte seg etterpå for å sikre utdanning og tiltak for langsiktig fred. Konservator Juliana Strogan holder et foredrag om «Opprettelsen av UNESCO og fredsarbeid i et internasjonalt perspektiv».

UNESCOs arbeid med å ivareta kultur og natur kom i en verdensarvkonvensjon, på samme dag, 27 år senere (16.11.72)
16. november er derfor en viktig dag som markerer internasjonalt samarbeid for fred, frihet og bevaring av enestående, universelle verdier.