no en

Byvandring på Notodden

Verdensarvsenteret tilbyr ulike byvandringer for grupper rundt om i Notodden.

Du kan booke byvandring med ulike varighet for grupper.

Vannkraft og industri.
30 min og 60 min.
Sted: Verdensarvsenteret og Tinfos kulturmiljø.

Byen blir til. 
60 min.
Sted: Verdensarvsentret, Tinfos, Villamoen, Grønnbyen.

Industri og vekst.
120 min.
Sted: Verdensarvsenteret, Tinfos, Villamoen, Grønnbyen, Hydroparken.

Alle byvandringene starter fra Verdensarvsenteret. Det er også mulig å bestille temaområde og varighet etter eget ønske eller kombinere byvandring med besøk i utstillinger hos oss på Verdensarvsenteret og i Telemark Kunstmuseum.

Pris kr. 650,- pr time
E-post:post@nia.no
Tlf. 350 99 000

Verdensarvsenteret og Telemark Kunstmuseum

5. juli 2015 ble Rjukan- Notodden Industriarv innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Verdensarvsenteret har en avdeling på Vemork ved Rjukan og en på Notodden.

På Notodden holder Verdensarvsentret til i samme bygg som Telemark Kunstmuseum, i det som tidligere var en del av Tinfos Papirfabrikk. Her kan du oppleve utstillingen Gnisten, som handler om starten på det industrielle eventyret som fant sted i Telemark for litt mer enn 100 år siden – og som nå er blitt verdensarv, eller oppleve stor kunst i kunstmuseet og i sliperihallen.

Foto: Susanne Grina Lange/NIA

Tinfos kulturmiljø

Industriområdet Tinfos ligger tett inntil Tinnelva og er et fredet kulturmiljø med historisk sus.

Her er fabrikk-bygninger fra slutten av 1800-tallet, kraftstasjoner fra århundreskiftet, damanlegg og spor etter det som trolig var verdens første vannkraftverk.

Villamoen og Admini

Da Hydro ble etablert i 1905 med Sam Eyde som generaldirektør, begynte oppbyggingen av et nytt industrisamfunn med klar struktur. Villamoen var opprinnelig boligområde for ingeniører og høyere funksjonærer. Ytterst troner staselige Admini, Hydros første administrasjonsbygning.

Film av Rjukanbanens 100 års feiring

Grønnbyen

På nivået under Villamoen ligger Grønnbyen, som var boligområde for arbeiderfamilier. 28 boliger ble oppført i årene 1906-11 med innlagt vann og strøm. Dette var trolig Norges første haveby for arbeidere. Husene har bevart sitt opprinnelige preg og har en viktig posisjon innenfor verdensarven.

Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen/NIA

Hydroparken

Nedenfor Grønnbyen, ved Heddalsvannet, ligger fabrikk-området til Hydro. Hydroparken er i dag fredet og er fortsatt en aktiv næringspark. Tidlige industribygg står fremdeles. Arkitekter var blant andre Helge Blix, (1877-1951) og Thorvald Astrup (1876-1940).