fbpx
Norsk industriarbeidermuseum

Avduking gir løft i Hydroparken

Den høytidelige avdukingen av «klokketårnet» markerte at enda et bygg i Hydroparken på Notodden har fått en flott og vel fortjent ansiktsløftning. For Hydrogenfabrikken fra 1927 er et svært viktig bygg innenfor Rjukan-Notodden industriarv.

Godt over 100 interesserte – alt fra de godt voksne til skoleelever og barnehagebarn – hadde møtt fram for å ta i øyesyn resultatet av årets største rehabiliteringsprosjekt i Hydroparken i regi av eieren Bryn eiendom og i tett samarbeid med Telemark fylke. Prosjektet er gjennomført med tilskudd fra Riksantikvaren.

NIAs direktør, Runar Lia, viste i sin hilsningstale til at UNESCO omtaler bygninger som dette som «fremragende universelle verdier». – Det gir grunn til optimisme og stolthet. Våre røtter er verdensarv, en arv vi skal og må forvalte på en god måte! Understreket han. Lia betegnet bygg 55 som et tydelig bevis for at man er seg sitt ansvar bevisst.

Bygg 55 ble oppført i 1927 og er det første nybygget i den omfattende fornyelsen som Hydro gjennomgikk mot slutten av 1920-tallet. Etter overgang til Haber-Bosch-teknologi for å lage ammoniakk på Notodden, fulgte byggingen av «Nyanleggene» på Rjukan og de store utbyggingene på Herøya ved Porsgrunn. 6000 arbeidere ble engasjert i fornyelsen av selskapets anlegg.

Akkurat som med Hydrogenfabrikken på Vemork lå det til rette for å fremstille tungtvann også på Notodden. På Notodden ble det i 1943 lagt til rette for å produsere tungtvann for okkupasjonsmakten. Noen av installasjonene i anlegget er intakt og ble vist for publikum i forbindelse med arrangementet den 10. september. Men de første tungtvannscellene i Hydrogenfabrikken på Notodden er ikke blitt funnet. Dokumenter som nylig er funnet tyder på at cellene som var klare for produksjon ble sendt til Vemork etter sabotasjeaksjonen mot anleggene der. Det kan dermed være med å forklare at deler av tungtvannsproduksjonen på Vemork kom i gang igjen allerede på vårparten i 1943.

Du vil og like