fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

75 års markering for bombingen av Vemork

I dag ble det markert at det er 75 år siden det amerikanske forsvaret (8th Air Force) sendte 199 bombefly inn over Rjukan og Vemork.
I løpet av en drøy halvtime falt mer enn 1000 bomber. Amerikanerne lyktes i å ødelegge kraftstasjonen og hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget som var målet for aksjonen.
Samtidig ble det store skader ved fabrikkene på Rjukan.
21 sivile mistet livet i aksjonen, flere av dem oppholdt seg i et tilfluktsrom som ble truffet av en bombe på Vemork.
Aksjonen førte til at tyskerne oppgav sine planer om å få tungtvann fra produksjonsanlegget på Vemork.

Direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum, Runar Lia innledet markeringen med 1 minutts stillhet for å minnes de omkomne.
Rjukan Speidergruppe sto med norske flagg ved minnesteinen.

De fremmøtte fikk et gripende møte med virkeligheten denne dagen da Kolbjørn Sando fortale historien om hans barndomsvenner som i løpet av en skoledag mistet en mor,
og da signalet for «faren over» kom, var deres liv totalt forandret.

Ordfører Bjørn Sverre Birkeland holdt dagens tale, hvor han mintes de omkomne og presiserte viktigheten av fredsarbeid i verden i dag.

Med avslutningen «Dette må ikke skje igjen», la han en krans på minnesmerket der tilfluktsrommet engang lå.

Seremonien avsluttet med vakker, stemningsfull «Ved Rondane» av Edvard Grieg, fremført på trombone av Hege Heisholt.

Etter minnemarkeringen, fortsatte arrangementet i maskinhallen der Halvor Sælebakke, leder av Verdensarvsenteret Rjukan-Notodden Industriarv, åpnet med å fortelle om at denne dagen også er UNESCO konvensjonens tilblivelse.
UNESCO ble opprettet 16. november 1945 og UNESCOs arbeid med å ivareta kultur og natur kom i en verdensarvkonvensjon, på samme dag, 27 år senere (16.11.72)

  1. november er derfor en viktig dag som markerer internasjonalt samarbeid for fred, frihet og bevaring av enestående, universelle verdier.

Hege Heisholt spilte Anthem fra musikalen Chess på trombone, en melodi om krig og kjærlighet som fikk taket i maskinhallen på Vemork til å løfte seg.

Konservator Juliana Strogan fortalte om «Opprettelsen av UNESCO og fredsarbeid i et internasjonalt perspektiv».

I foredraget fikk vi vite at opprettelsen av UNESCO var et direkte resultat av andre verdenskrig.
Målet var å forhindre en ny krig gjennom god utdanning for alle. Norge var involvert fra starten i institusjonens stiftelse, og hadde en viktig roller i den videre utviklingen.
Juliana viste bilder av UNESCOs hovedkontor i Paris og utsikten herfra til Eiffeltårnet som hun selv hadde tatt under et besøk.
Hun fortalte om finansieringssystemet og hovedprogrammet i UNESCO og videre til Verdensarvprogrammet og Verdensarvkonvensjonen, som har også sin «bursdag» 16. november.
Gjennom konvensjonens forklaringer gikk hun gjennom de viktigste dokumentene, og at økning av livskvalitet for lokalsamfunn og bærekraftig utvikling er sentrale punkter i verdensarv «drift».

Du vil og like