fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

17. mai feiring i 1934

17. mai 2020 kommer nok til å gå inn i historiebøkene. Feiringen vil ikke foregå slik vi har blitt vandt til, med barnetog, korps, pølser, is og fest. Siden den tradisjonelle feiringen i år ikke kan gjennomføres tenkte vi å ta dere med på et lite historisk tilbakeblikk på 17. mai feiringen i Notodden i 1934. Den følgende teksten er et utdrag fra Telen fredag 18. mai 1934.

En vellykket 17 mai
Grått og surt, men opholdsvær det meste av dagen.
Utmerkede taler av frk. Ingebjørg Sørensen og Erling Bjørnson.

Det var en grå 17de-maidag som oprandt i går. Himlen var dekket av tunge skyer, og gatene lå tunge og våte efter nattens regn. Klokken 6 dundret salutten løs, og klokken 7 gikk musikk-korpsene revelje gjennom gatene. Ungdomskorpset fra sykehuset hvor man først spilte koraler, og Brage fra Tinnebyen.
Det blev efterhvert ganske folksomt i gatene tross det noe truende vær. Russen hadde i nattens løp vært ute med diverse ablegøier, men i år langt mer beskjedne former enn tidligere. Det var slått opp en del plakater, på middeskolebygningen hvor en plakat med inskripsjonen “Fornøielseparken Johsiana” lyste i rødt. Kommunelokalet var prydet med «Cirkus Røkke» og kemnerkontoret med et «Lønnkammer».

Barnetoget
Det var temmelig folksomt i gatene da barnetoget presis klokken 9 marsjerte ut fra folkeskolen, efter musikk fra begge musikk-korps, og med 17 maikomiteen i spissen. Toget var veldig stort og talte ca 1000 barn. Ruten gikk opp Storgaten, Tinneveien, Jønsiveien, Storgaten, Telegaten, Heddalsveien og op igjen Storgaten til Torvet. Her var for anledningen meget vakkert pyntet – det peneste, eller iallfall et av de peneste arrangements som har vært sett her en 17. mai. Et høittaleranlegg gjorde god fyldest, og dagens taler lød kraftig og rent utover Torvet. Formannen i 17de-maikomiten, redaktør O. Ingemann Ødegård, ønsket velkommen, hvorpå Lærerskolens sang kor, klangfullt og vakkert gav etpar nummer tilbeste. Talen for barna blev så holdt av frk. Ingebjørg Sørensen. (…)

Russen
Klokken 12 presis tørnet russen som forøvrig hadde vært ute allerede fra den tidlige morgenstund med skrik og skrål, inn på Torvet på en lastebil. De talte bare fire vordende studenter av det mannlige kjønn, og det var således det minste antall som vel noen sinne har vært her. Det blev derfor heller ikke den futt og fart som det pleier å være, skjønt firkløveret gjorde sitt beste. Under viften med en del malte plakater og akkompagnert av en klokke og en trompet, leste russeformannen Nils Johan Hafreager op russetalen. Den blev motatt med stormende bifall.(…)

Været slaar om
Ved middagstider seilet der inn noen truende mørke skyer over byen. De medbragte et kraftig regnskyll, og det så mørkt ut for resten av dagen. Imidlertid slo været straks efter fullstendig om, solen tittet frem, og da borgertoget klokken 4 under saluttering gikk ut fra folkeskolen var det det rene sommervær med sol og varme. Toget var særdeles stort og talte 7-800 deltakere med byens forskjellige foreninger og korpasjoner.
(…) dagens taler, stortingsmann Erling Bjørnson. Talen var båret frem med glød og varme og publikum fulgte interessert med, og lønnet tilslutt foredragsholderen med kraftig bifall. (…) Erling Bjørnson takket i noen få bevegde ord for hyldesten, og uttalte samtidig at de som ikke vil samles under det norske flagg og feire den 17. mai, de vilde snart gå sin undergang i møte. Idet han håpet at hele folket snart måtte stå samlet under det norske flagg utbragte han et trefoldig hurra for dagen. Efterpå sang forsamlingen et par vers av «Ja vi elsker».

 

Se flere 17. mai bilder på Digitalt Museum. 

Du vil og like