fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Bursdagsbarnet M /F Storegut slippsatt på Tinnoset idag!

I dag seilte den 65 år gamle jernbanefergen M / F Storegut fra Mæl til Tinnoset for å sertifiseres og klargjøres til sommersesongen 2021. M/F «Storegut» ble bygd i 1956 ved Glommen Mek. Verksted og fraktet på jernbane til Tinnoset. Der ble den montert og sjøsatt 25. mai 1956. Fartøyet var Nord-Europas største innenlands jernbaneferge og meget velutstyrt etter datidens standard.

«M/F Storegut var viktig for å få produkter ut i verdensmarkedet og for samfunnet i hele verdensavsområdet» , sier avdelingsleder Einar Gabrielsen ved Rjukanbanen, NIA.

Slippen på Tinnoset er et fredet kulturminne og som hele Rjukanbanen er den en del av Rjukan-Notodden Industriarv.

Sjøfartsdirektoratet stiller strenge krav til alle fartøy. Dersom fergene tilknyttet Rjukanbanen skal seile, med eller uten passasjerer, er slippsetting en betingelse for å opprettholde nødvendige sertifikater.

Arbeidet ned å restaurere slippen på Tinnoset har etter prioritering fra blant annet Riksantikvaren pågått i en årrekke. Det er en gledens dag at M/F Storegut nå slippsettes på Tinnoset hvor den vil ligge i 3 uker. Alt arbeid utføres etter kulturminnevernsfaglige prinsipper og gamle metoder.

Mandag 21 juni kan gjester gå ombord og oppleve turer med den populære jernbaneferga.

Billetter til Rjukanbanens fergeturer med M/F Storegut er lagt ut for salg på www.nia.no og i sommer kan du ta med deg hele familien på en fantastisk historiereise gjennom idylliske tog- og ferjereiser i fantastiske landskap når verdensarvlistede Rjukanbanen drar i gang sommersesongen.

Du vil og like