ARNE EKELAND: MASKINDELER

3. MAI – 24. AUGUST 2025

Gjennom en stor presentasjon av Arne Ekelands malerier setter Telemark Kunstmuseum søkelys på en av etterkrigstidens viktigste kunstnere. Ekelands bilder er kraftfulle og fargesterke. Det er kunst som gjør inntrykk, med mektige skildringer av mennesker, krig og klassekamp.

 

MASKIN OG MENNESKE

Tittelen på utstillingen Maskindeler er hentet fra maleriet Maskindeler i Sne. Både maleri og tittel referere til mennesker som maskindeler i det kapitalistiske system. Ekelands politiske ståsted som kommunist fyller hans kunstneriske motiver, og revolusjon og samfunnsomveltning er gjennomgangstemaer. Utstillingen viser sentrale motiver i kunstnerskapet som klassekamp, revolusjon og frigjøringskamp. Tematikk som i dagens politiske klima atter en gang har fått fornyet aktualitet.

BREDT SPEKTER

Ekeland hadde et bredt spekter av maleriske retninger, og Telemark kunstmuseum søker å vise bredden i uttrykket. Han var en fornyer i norsk malerkunst, og var alltid interessert i å lære og utvikle seg. Tross stor variasjon i stiluttrykk har bildene alltid vært bundet til hans syn på samfunnet og allmennmenneskelige problemer.

I utstillingen kan publikum se verk fra «tannhjulstilen», den lilla perioden, og verk med inspirasjon fra kunstretninger som kubismen, tysk ekspresjonisme, symbolisme og surrealisme.

«Det er med stor glede Telemark Kunstmuseum presenterer denne utstillingen med en sentral skikkelse i norsk kunsthistorie. Arne Ekeland var viktig i sin samtid, og mye av tematikken fra hans kunstnerskap er like relevant i dag» sier Helene Brekke, Leder Forskning, Utstilling og Utvikling NIA

Utstillingen gir en unik mulighet til å gå inn i et av de mest betydningsfulle kunstnerskapene som utfoldet seg i Norge midt på 1900-tallet. Hovedtyngden av verkene knytter seg til Ekelands gjennombruddsår der han skildrer arbeidsliv og menneskets kamp mot foreldede holdninger og tankemåter.

Om kunstneren

Arne Ekeland vokste opp blant industriarbeidere på Eidsvoll og identifiserte seg med arbeiderklassen. Han var hovedsakelig selvlært, og markerte seg tidlig blant de fremste av norske malere.

Ekeland fikk sitt kunstneriske gjennombrudd på Høstutstillingen i 1934. Han hentet inspirasjon fra alt fra renessansemaleri til sosialrealistisk kunst, og fikk stor betydning for den neste generasjonen norske malere.

Ekeland var svært produktiv og deltok på mange utstillinger. Han fikk tildelt Statens kunstnerlønn fra 1958, og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1980.

Norsk Industriarbeidermuseum viste utstillingen Arbeid og drøm i 1999 med Arne Ekeland på Vemork.

Maskindeler i sne (1972), Arne Ekeland. Foto: Nasjonalmuseet, Jacques Lathion, © Arne Ekeland BONO
Arne Ekeland i 1970. Foto: Eirik Sundvor, Trondheim byarkiv
Arne Ekeland, I revolusjonens forgård. Christen Sveaas kunststiftelse.

NY PUBLIKASJON

Utstillingen viser kunst fra Christen Sveaas’ Kunststiftelse, Akershus fylkeskommune, Nasjonalmuseet, Stavanger Kunstmuseum, Astrup Fearnley Museet, og private eiere, samt verk fra egen samling. Utstillingen er kuratert av Susanne Grina Lange, og følges av en helt ny katalog med tekster av Lange og kunsthistoriker Kathrine Lund. Utstillingen i Telemark Kunstmuseum ses i sammenheng med en annen stor Ekeland-utstilling som ble vist i Norsk industriarbeidermuseum på Vemork i 1999. Den gang var det kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke som var kurator, og Bjerke skal nå holde åpningstalen på utstillingen som åpner 3. mai på Telemark Kunstmuseum.

Program utstillingsåpningen lørdag 3. mai kl. 13.00

Åpningstale holdes av Øivind Storm Bjerke, professor kunsthistorie UiO.
Musikk ved Unni Wilhelmsen.

Pressefoto kan lastes ned her: presse NIA

For mer informasjon kontakt:
Telemark kunstmuseum, NIA: Helene Brekke, tlf. 92855557 / h.brekke@nia.no
Presseansvarlig, NIA: Rita Engedalen, tlf. 92094584 /r.engedalen@nia.no