fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Arkiver og samlinger

En stor og viktig oppgave for NIA er å bevare og forvalte museets samlinger.
Museet jobber kontinuerlig med å videreutvikle samlingen som et verdifullt kildemateriale i et evighetsperspektiv.

Våre gjenstander

Museets gjenstandssamlinger har sitt opphav først på 1980-tallet og har vokst i rykk og napp siden da. Samlingen vokser kontinuelig, med noe over 15000 registreringer, men den skal vokse adskillig mer i museets neste tretti år.

Samlingene har sin styrke fra enkelte produksjonsmiljøer på Hydros fabrikker i Telemark, og har mange ting som også kan si noe om hverdagen utenfor fabrikkgjerdet.

Fotosamlingen til NIA

Museets fotosamling omfatter ca. 700 000 foto fra bedrifter,privatpersoner, lag og foreninger i Telemark kommune. Hoveddelen av samlingen består imidlertid av Norsk Hydro og Elkems fotosamling.

Samlingen dokumenterer forandringen fra et jordbrukssamfunn til et industrisamfunn på begynnelsen av 1900-tallet, men den viser også det hamskiftet som samfunnene gikk igjennom på slutten av 1900-tallet, til en turistkommune. Den viser begivenheter og arbeidsliv gjennom et helt århundre i et samfunn som stadig er i endring.
Norsk Industriarbeidermuseums fotosamling er registrert i databaseprogrammet Primus. Museet bruker også web portalen DigitaltMuseum til å publisere sine bilder.
Her kan du se en del av museets bilder, bestille eksemplarer og kommentere.

Museet er stadig på jakt etter fotografier som er underreperesentert i samlingen.
Ønsker du å være med å samle se «gi gave til museet» lengre nede på siden.

Hva ser vi etter til våre samlinger?

En museal tilnærming er at samlingene skal brukes – blant annet for å beskrive fortida gjennom utstillinger – og at den skal ha kapasitet til å beskrive svært mange sider ved samfunnets utvikling.

Dette er en komplisert og krevende oppgave, museets samlinger har flere huller vi er opptatt av å fylle. Lese mer om museets satsningsområder og hva slags materiale vi er spesielt på utkikk etter ved å laste ned vårt styringsdokument.

Kunstsamlingen

Telemark kunstmuseums samling inneholder kunstverk både fra den kunsthistoriske gullalderen, men også fra kraftutbyggingens og industriens gullalder i Telemark.

Samlingen gir et viktig historisk relevant tverrsnitt av norsk samfunnsengasjert og politisk kunst, og inneholder også moderne billedkunst med tilknytning til industri og innovasjon.

Telemark kunstmuseum er konsolidert inn under Norsk Industriarbeidermuseum og har forvaltningsansvaret for all kunst- og billedkunst i museet samlinger. Kunstsamlingen består av verk fra Norsk Industriarbeidermuseums samling, Telemark kunstmuseum (tidligere Telemarksgalleriets og Telemark fylkesgalleri) sin samling, og deponi fra Norsk Hydros kunstsamling og AOF’s kunstsamling.
Det er ikke bare i industrihistorien at Telemark kan sies å holde en helt spesiell rolle. Også i kunsthistorien står Telemark sentralt, spesielt i «den norske gullalderen» rundt forrige århundreskiftet. I mange år kom kunstnere til Telemark for å male «det norske», og mange kunstnere så på Telemark som «Nordens Arkadien». Mange sentrale kunstnere i den norske kunsthistorien har malt bilder fra Telemark. Flere av disse verkene spilte en stor rolle i nasjonsbyggingen og er blitt en del av vår felles kulturarv.
Sentrale kunstnere i samlingen er bl.a. Christian Skredsvig, Henrik Sørensen, Reidar Aulie, Theodor Kittelsen, Mathias Faldbakken, Per Inge Bjørlo, Severin Segelcke, Arne Ekeland, Per Kleiva, Inger Sitter, Håkon Bleken, Terje Bergstad, Gustav Adolph Mordt M.fl.

Samlingene

Terje Bergstad-samlingen
En stor samling verk av den norske maleren, grafikeren og blyglassmakeren Terje Bergstad (1938-2014) ble donert til Telemarksgalleriet av Bergstadstiftelsen i 2013. Gaven ble gitt til galleriet i anledning kunstnerens 75årsdag. Bergstadssamlingen består av om lag 1700 verk, hovedsakelig kunst på papir, og utgjør brorparten av museets kunstsamling.

Th. Kittelsens Svælgfoss-serie
Theodor Severin Kittelsen (1857-1914) var en norsk maler, tegner og bokkunstner. Han er kanskje mest kjent som eventyr-tegner og illustratør gjennom illustrasjonene til Asbjørnsen og Moes folkeeventyr.
I 1907 og 1908 laget Th. Kittelsen fem akvareller på bestilling fra Sam Eyde. Akvarellene skildrer utbyggingen av kraftverket Svælgfoss og industriutbyggingen på Notodden og Rjukan som et industrieventyr. Serien er gitt i gave til museet fra Sam Eydes etterkommere og henger permanent utstilt i kunstmuseet.

Hydros kunstsamling.
Hydro har samlet samtidskunst helt fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til i dag. Flere sentrale verk i samlingen til Norsk Hydro har vært deponert til museet siden 2012.

AOF’s kunstsamling
Museet har også en stor samling verk fra AOF’s kunstsamling. Kunsten har hengt i Folkets hus i Oslo og er deponert til museet fra Studieforbundet AOF. Samlingen består hovedsakelig av grafikk og kunst på papir, men også en rekke malerier. Sentrale kunstnere er bla. Reidar Aulie og Per Kleiva.

Kunstnergruppa GRAS
En utstilling med grafikk av kunstnergruppa GRAS ble gitt i gave fra KORO til Norsk Industriarbeidermuseum i 2011. Samlingen ble skjenket i anledning rehabilitering av reservestasjonen på Vemork. GRAS var en norsk, venstreradikal kunstnergruppe som var aktive i perioden 1969-1974. Gruppen bestod av nærmere 20 kunstnere, av disse er Victor Lind, Bjørn Melbye Gulliksen, Egil Storeide, Olav Orud og Morten Krohg representert i samlingen fra KORO. Flere av GRAS-kunstneren er også representert i AOF’s kunstsamling.

Samlingsnytt fra NIA

En stor del av vårt arbeid handler om å bevare og forvalte historiene fra områdene i og rundt Tinn kommune og Notodden kommune. Her under samlingsnytt kommer vi til å fortelle om våre ulike prosjekter. Kanskje vi har et nytt fotoprosjekt, en ny samlingsplan eller kanskje vi har fått inn en hel privat samling. Dette ønsker vi å formidle til dere fortløpende. Men husk! ønsker du å lese om hver enkelt gjenstand bør du følge lenkene under til NIAs digitale museum.

Hva har vi her?

«Hva har vi her?» kan være noe rart, morsomt eller spennende. Det kan være en person, eller et objekt. Det er en historie vi ønsker å trekke spesielt fram, eller kanskje vi trenger hjelp av deg? Trykk på bildet for å se hva som skjuler seg denne måneden!

En Langljå blir til

I smia på Tesseng er det varmt og godt denne aprildagen for ganske snart ti år siden. Tre menn med en interesse for og stor kunnskap om smedkunsten i Tinn er samlet.

Søk i våre samlinger

NIA har en omfattende samling. Det er et vidt spekter med hus, gjenstander, fotografier og arkivalier fra 1700-tallet til nåtid fra Tinn og Notodden kommune.

Hjelp oss å samle

Vi trenger din hjelp for å være et godt museum i framtiden.
Samlingene er lokalsamfunnets materielle hukommelse.
Har du noe i kjeller eller loft som kan være interessant for fremtiden?

Museet er opptatt av å utvide samlingene slik at vi har gjenstander,
fotografi og arkiv som kan beskrive hvordan samfunnstuviklingen har vært.
Akkurat dine ting og dine fortellinger om hvordan ting var, kan være interessant
for oss i NIA. Ta kontakt med oss om du har noe i kjeller eller på loft,
eller en historie som vi kan ta vare på. Finn riktig skjema under.

Fortell din historie til oss

  Gave til Museet

  Ønsker du å levere gjenstander, et fotografier eller noen dokumenter til arkivet.
  Vil vi gjerne at dere fyller inn et av våre skjemaer – deretter vil materialet bli behandlet av vår inntakskomite.Vi kontakter deg uansett om det viser seg å være av historisk interesse eller ikke.

  Tilveksten til NIAs samlinger skjer i all hovedsak gjennom gaver fra organisasjoner, bedrifter og privatpersoner. Ved å gi en slik gave til museet bidrar du til å bevare historien og vår felles kulturarv for fremtiden.

  Om dere ønsker en vurdering av materialet bruk skjemaet under. Når det viser seg at vi ønsker gaven sender vi deg en gaveavtale som må fylles ut. Les gjerne mer om vår innsamlingspolitikk. Der vil du også kunne få et innblikk i hva vi ser etter.

  Støtt NIA

  Det er mange foreninger og private som tar kontakt med oss for å gi støtte til NIA. Dette er gledelig og vi vil forsikre deg om at disse midlene kommer til museets beste, og etter giverens ønske.

  NIA har mange avdelinger, dokumenter og gjenstander som trenger pleie. Og vi ønsker hele tiden å utvikle våre formidlings arenaer, ved å arrangere ulike aktiviteter og utstillinger. Disse midlene vil komme til nytte nettopp med tanke på vårt arbeid med å forvalte og formidle.
  Vi vil derfor allerede her få takke for støtten. Vi setter veldig pris på det. Vi har utviklet et skjema der dere kan skrive en liten kommentar og begrunne deres bidrag. Vær vennlig å benytte skjemaet under. På den måten vil vi i større grad sikre at støtten blir godt merket og arkivert med all den informasjonen giveren ønsker å oppgi.