fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Åpning av ny vognhall

Det ble en fin og viktig markering for de 100 fremmøtte da den nye vognhallen til Rjukanbanen offisielt ble åpnet 17. september. Vognhallen er viktig for bevaring av Rjukanbanens 16 fredete vogner.

I fint høstvær, foran de nye, store kjøreportene, ønsket konstituert direktør ved NIA, Kjetil Djuve velkommen.

Det var taler ved leder av hovedutvalg for kultur i Vestfold og Telemark Fylkeskommune, Maja Foss Five og ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland.Avdelingsleder ved Rjukanbanen, Einar Gabrielsen fortalte om ­­­­­­arbeidet som er utført i bygget og planene framover. Maja Foss Five og ordfører Steinar Bergland klippet snora, før de første vognene ble kjørte inn i den store hallen med stor jubel.

Jernbaneansvarlig ved Rjukanbanen, Sveinung Kløften smilte stort fra lokomotivet. Etter at toget hadde stoppet fikk publikum komme inn i den nye vognhallen. Det var god stemning i den imponerende hallen. Rjukanbanen NIA inviterte til pølsefest.

Dette var en stor dag for Rjukanbanen NIA og for Verdensarven Rjukan-Notodden Industriarv. Den gamle støperihallen har, med støtte fra Riksantikvaren, Vestfold og Telemark Fylkeskommune, Tinn kommune samt mange arbeidstimer fra Rjukanbanens ansatte blitt gjort om til en flott vognhall for Rjukanbanens fredede materiell. Fram til i dag har man vært nødt til å lagre noen av de gamle vognene utendørs, men for framtiden skal alle bli tatt godt vare på inne i den nye hallen.

Vognhallen kan i 2021 åpnes for publikum, slik at alle kan studere de historiske vognene på et sted. Vognhallen er også første trinn i NIAs plan for Rjukanstøpbygget. På sikt vil Øst-Telemark museumssenter etableres her.

Foto: T. Wacko. NIA
Foto: T. Wacko. NIA
Foto: T. Wacko. NIA

 

Du vil og like