Gå der heltene gikk. Stå der heltene sto. Se resultatet av aksjonen som forandret historiens gang, samtidig som du blir kjent med en stor og viktig del av norsk historie.
Nyhet! Opplev Tungtvannskjelleren – en av Norges råeste interaktive utstillinger
Mer enn 80 år etter en av verdens mest kjente militære operasjoner, inviteres du inn til en skjellsettende og interaktiv ny utstilling i Tungtvannskjelleren – selve åstedet for den risikable sabotasjeaksjonen der tungtvannscellene på Vemork ble sprengt og tyskerne ble forsinket i sitt atomforskningsprogram og dermed også ble muligheten til å utvikle atombomben først redusert.
Utstillingen vant bronse i kategorien “digital infographic” på the European Design Awards 2024.
Tungtvannskjelleren var blant 5 finalister til den prestisjetunge tittelen Årets Bygg 2023 i Norge.
Kjøp Vemork-billett herHvordan var egentlig den dramatiske historien? Hvorfor tok sabotørene de valgene de tok? Og hvem var de som mennesker? I Tungtvannskjelleren inviteres du til å ta stilling til flere dilemmaer som sabotørene hadde under aksjonen – nøyaktig i de samme rommene de sto i natt til 28. februar 1943.
Ved hjelp av AR-teknologi følger vi sabotørenes vei til Vemork, angrepet på fabrikken og flukten etter at oppdraget var utført. Løs oppgaver og dra på oppdagelsesferd med UV-lykter. Se prosessen med å framstille tungtvann gjennom en animasjon. Opplev rommet der tungtvannscellene ble sprengt. De historiske hendelsene formidles på spektakulært og levende vis gjennom film og animasjoner som projiseres på veggene.
Utstillingen passer for alle aldre, på tvers av generasjoner.
Hele opplevelsen i Tungtvannskjelleren er inkludert i billetten til Vemork.
Kjøp Vemork-billett herI sabotørenes fotspor
Sabotørstien er en 8 kilometer lang sti som starter ved Rjukan Fjellstue og ender på Vemork kraftstasjon. Her følger du den samme veien som sabotørene gikk natt til 28. februar 1943. Fra juni til august arrangerer vi daglig guidede turer som tar deg gjennom den spennende ruten til Operasjon Gunnerside.
Mer om sabotørstienTungtvannskjellerens historie
Tungtvannskjelleren er mest kjent for sabotasjeaksjonen som ble gjennomført natt til 28. februar 1943, men er også en del av en større historie. Historien om hydrogenfabrikken. Det spektakulære byggverket, sirlig plassert i den bratte dalsiden, helt på kanten av stupet.
Her kom det iskalde vannet fra Rjukanfossen dundrende nedover fjellsiden, noe som ga ideelle forhold for hydrogenproduksjon. Lokalt ble fabrikken bare kalt «Vannstoffen», og bygget sto ferdig i 1929. «En byggteknisk prestasjon,» kalte de det. Og det var det.
Tungtvannskjelleren åpnet 18.juni 2022
Hele opplevelsen Tungtvannskjelleren er inkludert i billetten til Vemork.
Kjøp Vemorkbillett på denne sidenFra Vemork til verden
Historien om heltene i Telemark har spredt seg til hele verden. Den har blitt fortalt i TV-serier, dokumentarer, podkaster, artikler, bøker og på film. Under finner du et lite utvalg slik at du kan stille ekstra forberedt til ditt Vemork-besøk.
Podkast
Podkastserien på NRK «Tungtvannsaksjonene» forteller om alle de dramatiske aksjonene for å hindre at Nazi-Tyskland fikk norsk tungtvann, som de trengte for å kunne utvikle atomvåpen. Serien tar for seg den mislykkede Operasjon Freshman, sprengingen av kjelleren på Vemork, den dramatiske flukten etterpå, bombingen av Rjukan og senkningen av ferga Hydro på Tinnsjøen. I en bonusepisode drøftes betydningen av tungtvannsaksjonene, både som sabotasje og heltefortelling.
LYTT TIL EPISODENE HERKampen om tungtvannet
I denne fantastiske norske dramaserien følges kampen om tungtvannet fra fire synspunkt: tyskerne, de allierte, sabotørene, og selskapet som eide fabrikken og tungtvannet.
Inside the Daring Mission That Thwarted a Nazi Atomic Bomb
National Geographic intervjuer forfatteren av boken «The Winter Fortress: The Epic Mission To Sabotage Hitler’s Atomic Bomb», Neal Bascomb.
På kanten
Et særegent funkisbygg med grå betongflater brutt av sammenhengende vindusrekker balanserte på juvets kant. På dagtid ruvet det i omgivelsene. I mørket strålte lyset fra vinduene ut over dalen. Den 99 meter lange og 40 meter bygningen, tegnet av arkitekt Thorvald Astrup, ble en turistattraksjon i seg selv.
Fra hverdagsliv til heltedåd
Hydrogenfabrikken var verdens største vannelektrolyseanlegg. Dette skapte nye arbeidsplasser og tiltrakk seg arbeidsfolk av alle slag, fra hele Norge. Hadde det ikke vært for dem, eller Vemork, ville aldri Rjukan og Notodden vokst frem og blitt det de er nå i dag.
Mer om det kan du lære i Verdensarvsenteret Rjukan-Notodden.
Skjebnenatten
Produksjonen av tungtvann startet i 1934. Våren 1942 viste forsøk at det var mulig å fremstille plutonium i reaktorene. Det var dette man fryktet at tyskerne kunne utvikle atomvåpen av. Natt til 28. februar 1943 gikk derfor 11 sabotører til aksjon. De kom seg usett inn i Tungtvannskjelleren, sprengte den og hindret fienden i å gjøre en potensielt sett katastrofal plan til dødelig virkelighet.
Opplev TungtvannskjellerenHydrogenfabrikken da og nå
Etter krigen fortsatte driften, men på 1960-tallet førte ny teknologi til store forandringer. I 1971 ble hydrogenfabrikken nedlagt. 21. juni 1977 ble den jevnet med jorden. Den gamle kraftstasjonen kom igjen til syne. I dag ser du Vemork som et eventyrslott på kanten av stupet. Breddfull av opplevelser for hele familien.
Opplev mer på Vemork«Sterke inntrykk på en fantastisk plass. Må oppleves.»
Fire risikable operasjoner
Norsk Hydros tungtvannsproduksjon på Vemork var en viktig del av nazistenes atomprosjekt under andre verdenskrig. Så viktig at det ble iverksatt hele fire risikable militære operasjoner for å stoppe den.
Bli med på aksjoneneHeltene fra Telemark
Hvem var de unge, norske soldatene som risikerte livet for å utføre en av de viktigste og mest spektakulære militære aksjonene under andre verdenskrig?
Bli kjent med sabotørene