fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Jenter som mater høns
Åpning på Heddal Bygdetun
Jente som hopper i høyet

Velkommen til Heddal Bygdetun

På tunet kan du hilse på gårdsdyrene og ta del i ulike aktiviteter. Hver dag i publikumssesong er det mulig å bli bedre kjent med livet på en storgård i Heddal på 1800-tallet sammen med husmannen, som forteller og viser frem både storgården og husmannsplassen Hola. Nytt i år er at husmannsstua Hola er åpen for publikum.

Les mer

Alle bygningene er flyttet til museet fra det nærliggende distriktet. Husenes plassering gir et inntrykk av hvordan en velstående gård kan ha sett ut i dette området for omlag 200 år siden. Rambergstugo er hovedhuset på tunet, og i dette byggets andre etasje kan man se «uppstugo», som rosemaleren Olav Hansson malte i 1784.  På bygdetunet finner man også husmannsplassen Hola og Fyrileivstugo. I sistnevnte stue er interiøret skåret ut og malt av treskjæreren og rosemaleren Olav Fyrileiv. 400 meter fra bygdetunet ligger Heddal stavkyrkje. Kirken er 800 år gammel og Norges største stavkirke.

Strie Heddalsbønder

Heddal har en mangfoldig historiekultur med, treskjæring, rosemaling, folkemusikk og folkedrakter. Og gjennom et besøk på Heddal Bygdetun får du et innblikk i livet til bonden og husmannen. Vi forteller også historien om hva som gjorde de strie heddalsbøndene så forskjellig fra de andre bondesamfunnene i Telemark.

Vi har stengt.

Heddal Bygdetun holder åpent i sommersesongen.

Voksen kr 35,-
Barn kr 25,-
Familiebillett kr 80,-

Adresse:
Heddal bygdetun
Heddalsvegen 385
3676 Notodden

Kontaktperson:
Helge Anderson, museumsbestyrer Heddal Bygdetun,
Tlf: +47 909 64 601.
E-mail: h.anderson@nia.no

Bjørn Strander, museumshåndtverker,
Tlf: +47 402 14 021
E-mail: b.strander@nia.no

Tore Widvey, museumshåndtverker,
Tlf: +47 909 55 676
E-mail: t.widvey@nia.no

Hva skjer?


Faste Formidlingstilbud


Praktisk informasjon

Parkering

Besøkende kan benytte seg av parkeringen til Heddal Stavkyrkje 100m fra til museet. Det er også noen få parkeringsplasser ved bygdetunet. Ved fremlegg av handicapbevis kan en benytte seg av en av handicapparkeringsplasser oppe på tunet.

Ved andre helsemessige årsaker kan en kontakte museet for egen avtale.

Brukertilpasning

De gamle husene ved Heddal Bygdetun er ikke handicaptilpasset.

Tekstene i utstillingene er skrevet på Norsk og Engelsk.

Mat og drikke

Heddal Bygdetun har enkel servering i kiosk.

Overnatting på Notodden

Vi i NIA vil at dere blir noen dager for å oppleve det Telemark har å by på. Vi legger derfor med en link til noen av områdets overnattingsmuligheter. Her kan dere velge etter behov.

Ha et hyggelig opphold!

Familie prøver seg på stylter
Her får man testet balansen. Foto: NIA

Nyheter