fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Jenter som mater høns
Taket i Uppstugo i Rambergstugo. Foto: NIA
Jente som hopper i høyet

Velkommen til Heddal Bygdetun

Hver dag i publikumssesong er det mulig å bli bedre kjent med livet på en storgård i Heddal på 1800-tallet sammen med husmannen og storbonden, som viser frem både storgården og husmannsplassen. På tunet kan du hilse på gårdsdyrene og ta del i ulike aktiviteter. Oversikt over aktivitetene finner du under Hva skjer og på Heddal bygdetun sin facebook- side.

Les mer

Bygningene

Alle bygningene på Heddal bygdetun er flyttet til museet fra det nærliggende distriktet. Husenes plassering gir et svært godt inntrykk av hvordan en velstående gård kan ha sett ut i dette området for omkring 200 år siden og hvordan den skilte seg ut fra en vanlig husmannsplass. Rambergstugo, som er hovedhuset på tunet, er fredet. I andre etasje kan man se «uppstugo», som den anerkjente rosemaleren Olav Hansson malte i 1784. På bygdetunet finner man også husmannsplassen Hola, som er åpen i publikumssesongen.

Heddal bygdetun ligger ca. 200 meter fra Heddal stavkyrkje. Kirken er 800 år gammel og er Norges største stavkirke.

Rik kulturarv

Heddal har en mangfoldig og rik kulturarv med både treskjæring, rosemaling, folkemusikk og folkedrakter. På Heddal bygdetun kan man blant annet se en utstilling med noen av bunadene som den anerkjente bunadskaperen Anne Bamle (1884-1972) har utviklet. Anne Bamle var fra Heddal og er kjent for å ha gjenskapt og fornyet det som kalles Øst-Telemarksbunaden.

Utenfor de fleste av husene på bygdetunet er det satt opp informasjonsskilt som besøkende kan ha glede av under vandring på egenhånd, også utenfor åpningstid. Stabburet er satt tilbake til opprinnelig bruk som matbu, og er åpen for publikum i sesongen.

Vi har stengt.

Heddal Bygdetun holder åpent i sommersesongen.

Åpningstid sommeren 2021: 21. juni – 8. august kl. 11 – 17.

Voksen kr 50,-
Barn kr 30,-
Familiebillett kr 150,-

Billett kjøpes i kiosken på tunet eller på nett. Inkludert i inngangsbilletten er inngang til husene, utstillinger, omvisinger og en rekke aktiviteter.

Oversikt over aktivitetene ligger under Hva skjer.

Adresse:
Heddal bygdetun
Heddalsvegen 385
3676 Notodden

Kontaktperson:
Helge Anderson, museumsbestyrer Heddal Bygdetun,
Tlf: +47 909 64 601.
E-mail: h.anderson@nia.no

Bjørn Strander, museumshåndtverker,
Tlf: +47 402 14 021
E-mail: b.strander@nia.no

Tore Widvey, museumshåndtverker,
Tlf: +47 909 55 676
E-mail: t.widvey@nia.no

Hva skjer?


Faste Formidlingstilbud


Praktisk informasjon

Parkering

Besøkende kan benytte seg av parkeringen til Heddal Stavkyrkje 100m fra til museet. Det er også noen få parkeringsplasser ved bygdetunet. Ved fremlegg av handicapbevis kan en benytte seg av en av handicapparkeringsplasser oppe på tunet.

Ved andre helsemessige årsaker kan en kontakte museet for egen avtale.

Brukertilpasning

De gamle husene ved Heddal Bygdetun er ikke handicaptilpasset.

Tekstene i utstillingene er skrevet på Norsk og Engelsk.

Mat og drikke

Heddal Bygdetun har enkel servering i kiosk.

Overnatting på Notodden

Vi i NIA vil at dere blir noen dager for å oppleve det Telemark har å by på. Vi legger derfor med en link til noen av områdets overnattingsmuligheter. Her kan dere velge etter behov.

Ha et hyggelig opphold!

Familie prøver seg på stylter
Her får man testet balansen. Foto: NIA

Nyheter